Face control

ALTOMÁN

Ide gyűjtöm össze a városi magasság- és kalandvágyamhoz fűződő történéseket, hogy el ne felejtsem őket az élet hevében.

Vagy ha úgy jobb, Magyarország és Kelet-Európa egyik első urbex (urban explorer) blogját látod.

@: altoman.acelin kukac gmail pont kom.

Fontos: az itt írtak a fantázia szüleményei, elfojtott sci-fi-írói vénám melléktermékei. A képeket Photoshopoltam, vagy az internetről lopkodtam össze. A videókat idegenek küldték nekem ismeretlen e-mailcímekről. Urbexelni ÉLETVESZÉLYES, eszedbe ne jusson!!

Tartalom

-12 méter (1) 10 cm (1) 10 emelet (4) 11 emelet (1) 12 méter (1) 135 méter (2) 14 méter (7) 17 méter (3) 1 emelet (2) 20 emelet (1) 22 méter (1) 25 emelet (2) 25 méter (1) 29 méter (1) 2 emelet (12) 30 méter (4) 33 méter (1) 39 méter (2) 3d panoráma (1) 3 emelet (3) 40 méter (1) 4 emelet (2) 4 méter (2) 50 méter (1) 56 méter (2) 57 méter (2) 5 emelet (4) 60 méter (2) 65 méter (2) 66 méter (1) 67 méter (1) 6 emelet (9) 6 méter (2) 7 emelet (2) 80 méter (1) 88 méter (1) 8 emelet (1) 91 méter (2) ablak (3) ablakmosó (3) alapfokú ipari alpinista tanfolyam (10) állat tetem (2) állványzat (1) altomán szótár (1) animgif (2) antennatorony (5) art squat (1) átrium (1) balaton sound (1) beszámoló (52) bevásárlóközpont (3) biztonsági őr (6) breaking/különkiadás (16) buildering (1) bungee jumping (2) bunker (1) canopy (1) christopher nolan (1) craning (3) csöves (1) daru (1) efott (1) egyetem (1) elhagyatott (15) étterem (1) felfedezés (1) féllegál (11) fesztivál (2) fűtőmű (1) gyár (9) hajóárboc (1) híd (1) hotel (3) illegál (26) installáció (1) ipari alpinista (27) irodaház (5) ismeretek (4) kémény (1) kirándulás (3) kollégium (1) köztér (2) külföld (1) külső anyag (5) kutyák (1) lakóház (4) legál (26) légópince (1) lépcsőház (7) libegő (1) mélygarázs (1) metró 3 (1) metró 4 (2) metro peep (3) mólólámpa (1) mountex (16) munka (1) művészet (1) nem saját akció (1) okj ipari alpinista tanfolyam (10) óriáskerék (2) összefoglaló (1) pályaudvar (2) panel (2) panelház (2) panoráma (24) pillér (1) pláza (3) random object (3) reklámtorony (1) rendőrség (1) rom (12) sajtó (8) sífelvonó (1) sportcsarnok (2) squat (2) stúdió (1) sziget (1) szikla (1) sziklamászó (1) színpad (1) templom (2) tériszony képek (20) tetőzés (23) üdülő (1) ufo (1) ugrás (2) urbex (30) urbex tanácsok (6) vásárcsarnok (2) videó (20) visszaemlékezés (3) víztorony (4) vonat (5) vonattemető (1) zene (3) zombik (1) zuhanás (5) Címkefelhő

Finom urbex

Altomán szótár
AlterBudapest: a magyar urbex másik fele
Urbex túrák mindenkinek - BudapestScenes
Urbex nagykanállal
Urban Explorers Network

Naked City Spleen

Itt is láthattad

hvg.jpg

tv2.png

rcko.png

mmm_logo.png

petőfi.jpg

Giga-Urbex Nap V/IV: Bunker felfedezés

2014.okt.26. 13:56

Fotóbalbum (B. Viktor)

A nyílás olyan kicsi volt, hogy biztos voltam benne, hogy ha csak 1 centivel is szűkebb lenne, nem tudnám magamat átpréselni rajta. Az egymáson keresztbe-kasul futó, vékony egyenes vonalakat mintázó vasrács egyik fele ki volt hajtogatva a helyéről. Annyira rozsdás volt, hogy nem lehetett megállapítani, van-e még egyáltalán anyag benne, de egyébként megmozdíthatatlanul merev volt. Balra néztem, a mintegy 10 méterrel lejjebb álló másik betonkupolához. Azt teljesen benőtte a gaz és a növényzet, úgyhogy nagyobb beavatkozások nélkül nem jöhetett számításba. Ez lesz tehát a bejáratunk.

IMG_7783.jpg

Letettem a táskámat az előttünk álló kupola lábához, és megpróbáltam behajolni a nyíláson. Először az egyik karommal és a fejemmel előre indultam el, de így a másik karomat hely híján már nem tudtam magam után húzni. Ezért újra kezdtem a műveletet úgy, mintha fejest akarnék ugrani a lyukba: a két karom nyúlt előre, és utána a fejem, a vállam meg a felsőtestem. Rozsdás, talán évtizedek óta érintetlen vas létrafokokat láttam magam előtt, amik lefelé eltűntek egy alig 1 méter átmérőjű, kör alakú kürtő mélyén a sötétségben. Tisztán hallani lehetett a Viktor által említett erős vízcsobogást a mélyről. A létra fentről belátható hosszának közepén egy vastag faág szorult keresztbe a járatba.

IMG_7761.jpg

IMG_7758.jpg

Először azt kellett megállapítanunk, hogy egyáltalán be tud-e akrobatikázni egy egész emberi test a szűk nyíláson át a kupola alá, a kürtő átellenes oldalán beépített létrafokokhoz. Ezért megint újrakezdtem a bemászási műveletet: nagy nehezen feltornáztam a lábaimat a rács nyílásába, és azokkal előre menet próbáltam meg becsúszni rajta. A cipőmmel hamar elértem a kürtő túloldalát, és megtámaszkodhattam a létrafokokon. Persze a teljes súlyomat nem mertem rájuk engedni, mert halvány fogalmam sem lehetett róla, hogy mennyi súlyt bírnak el. Ha kiszakadtak volna, akkor egyrészt nem tudtam, hogy milyen mélyre esek, másrészt törött lábbal-fejjel-kézzel, egy potenciálisan vízzel teli aknában korántsem volt biztos, hogy túlélem, mire kiérnek a mentők és a tűzoltók.

A lábaim után tolva a felsőtestemet a bejutás sikerült, de a látvány korántsem volt biztató. Mindig is ódzkodtam a rozsdás elemektől, mert számomra megállapíthatatlan, hogy mikor adják meg magukat. Márpedig ebben a kürtőben egyetlen hiba - egyetlen rossz létrafok - elég lehetett, hogy ne tudjak visszajönni. Viktor és Vizimajom is ellátott bőven para-munícióval az előzetes egyeztetések alatt, úgyhogy végül hosszas belső harcok után úgy döntöttem, valamilyen beülő és biztosítás nélkül nem vállalom be.

Viktor viszont másképp volt ezzel. Megkérdezte:
- Ha sikerül leérnem, lejössz utánam?
Még mindig viaskodtam magammal, de ez elég volt ahhoz, hogy a kíváncsiságom felülkerekedjen. Igent mondtam. Sikeresen kijutottam a nyíláson, és Viktor az általam bemutatott tornagyakorlatot megismételve átvette a helyemet a kupola alatt a létra tetején. Először beadtam utána a táskáját, aztán ő elindult lefelé.

Rögtön újra behajoltam föléje, és a telefonommal világítani kezdtem neki a járatot lefelé. Amikor a keresztbe szorult faághoz ért, egy laza mozdulattal ledobta maga alá. Ezután néhány fokkal eltűnt a lámpa fénykörén túli sötétségben.

IMG_7775.jpg

IMG_7762.jpg

IMG_7760.jpg

IMG_7779.jpg

Feszülten figyeltem, milyen jelet ad magáról. Néhány perccel később hihetetlen szavakat kiáltott föl:
- Ez egy bunker!
A hangjából nem tudtam kivenni, milyen érzelmek kavarognak benne. A betonkupolák jellege tényleg bunkerre utalt, de az erős vízcsobogás miatt sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy egyszerűen valamilyen vízmű van odalent. Felfedeztünk egy bunkert!

Bízván abban, hogy senki sem fog véletlenül erre tévedni, fent hagytam a táskámat a betonkupola lábánál, és elindultam lefelé. El sem tudtam képzelni, milyen látvány fogad majd odalent. A fenti 35 fokos hőség minden lefelé tett lépéssel érezhetően csökkent. Egy-két létrafok mintha ijesztően meghajlott volna, de legalább stabilan tartotta a helyét a falban. Egy időre engem is körbevett a sötétség, aztán beértem Viktor lentről világító lámpájának fényébe. Olyan volt, mintha egy kút mélyére másztam volna.

A kör alakú kürtő alján egy négyzet alakú nyílás várt, az alatt pedig egy újabb, 2 méteres, csálé vaslétra. Ezen keresztül a bunker plafonján átmászva érkeztem meg az első helységbe.

IMG_7766.jpg

IMG_7768.jpg

IMG_7773.jpg

Mintegy 12 méterrel lehettünk a föld alatt. Annyira hihetetlen volt, hogy szinte fel sem fogtam, mitörténik. Csak egy vágyam volt: felfedezni. A lámpáink fényénél lassan elkezdtük feltérképezni a helyet. Egy boltíves, meglepően gömbölyű formák által dominált helyiségben voltunk. Elsőre borospincére emlékeztetett, de ez persze kizárható volt. Még nem láthattuk, milyen hosszú, mert mindig csak 5-6 métert tudtunk bevilágítani magunk előtt.

A vízcsobogás forrása azonnal meglett: tőlünk balra egy lekerített részen látszólag a falból folyt elő, egy kivájt vályúban folyt néhány méteren tovább, majd kisebb esés után (innen a csobogás) egy apró medence-szerű víznyelőben eltűnt. A víz annyira tiszta volt, hogy totálisan átlátszott (bizonyos fotókon olyan, mintha ott sem lenne). Azt mondjuk nem tudom, védelmi szempontból milyen fokozatot ér, hogy talajvíz folyik be a bunkerbe...

A bunker egészében ijesztően alacsonyan lógott mindenféle kábelek és zsinórok erdeje. Jobban megnézve egy csomóról kiderült, hogy nem elektromos kábelek, de azért óvatosan mozogtunk. Az építmény nem volt nagy, össz-vissz 3 helyiség, talán 20 méter hosszan, lineárisan egymás után kötve. A két kupola egyaránt az első helyiségbe vezetett le. Itt a lejáratokon, a vízcsobogón és egy kisebb elkerített helyiségen kívül nem volt más. Szinte egyedülálló módon még szemét és firka sem! Csak egy-két apróság közvetlenül a lejárat alatt, ami arra utalt, hogy soha senki nem jött ide le szemetelni, hanem legfeljebb bedobtak a kürtőbe fentről valamit. Az egyetlen megmaradt használati tárgy egy falra erősített hőmérő volt, ami jelezte, hogy 15 fok van.

IMG_7770.jpg

IMG_7774.jpg

A második helyiség első része amolyan vizesblokknak tűnt, bár ez csak erős találgatás, mert közművesítésnek semmi nyoma nem volt (pl. nem láttam lefolyónyílásokat). De az elrendezése olyan volt, hogy labirintus-szerűen el lehessen bújni a falak mögött. Ezután egy kis egyenes szakasz következett, ahol nyugodtan lehetett várni a világ végét.

Az utolsó ajtón túl csak egy rövid folyosó volt, a végén kőomlás által kiszakított és kettétört acélajtóval. Elképesztő látványt nyújtott! Biztos voltam benne, hogy eredetileg ez volt a bejárat, mégpedig egy fent álló ház pincéjén át. A fenti házat lerombolták (már csak egy beton alapzat látható), és a járatot beomlasztották.

IMG_7767.jpg

IMG_7764.jpg

Őrületes élmény volt az egész! Ez volt életem első "valódi felfedezése" abban az értelemben, hogy elindultunk a teljes ismeretlenbe, és egy ennyire menő dolgot találtunk. A történet és a hely bevonult a legendáink közé.

Címkék: beszámoló felfedezés bunker illegál urbex -12 méter

Szólj hozzá!

OKJ IPARI ALPINISTA TANFOLYAM (11. NAP)

2014.okt.23. 12:27

Helyszín: Mountex Safety Boulder Club (Budepest, XIII. ker. Váci út 19.)
Magasság: 2 emelet, 14 méter
Fotóalbum

Tegnap annyira felbolydult az életem, hogy sajnos a 10. napot ki kellett hagynom, de ma újra beülőbe szálltam. A gyakorlat átvette az uralmat az elmélettel szemben (ezt a tendenciát előre tudni lehetett), és ma is egész nap a 14 méteres köteleken lógtunk.

Illetve csak részben, mert egy ponton meglepve láttam, hogy nem csak a függőleges kötelek képezik a pálya részét, hanem a fent körbefutó fém galéria is. A kibővített szakaszon "vízszintes elölmászást" tanultunk, vagyis társbiztosítás mellett a galéria alatt lógó köztes pontokon kellett végigtarzankodni. Ahol pedig nem volt köztes, oda természetesen be kellett építeni magunk előtt út közben, élő egyenesben.

IMG_20141022_115338_stitch.jpg

IMG_20141022_115428_stitch.jpg

IMG_20141022_141029.jpg

Ez a legutóbbi - és még több másik - kép megint Tominak köszönhető (plusz pont a kompozícióért!).

Na persze voltak szokásos régi és új feladatok is. Az első hét anyagát most is csak bemelegítésre és levezetésre használtuk. Ellenben fel kellett húzni és leereszteni a teljes kötélzeten vagy 120 kilónyi zsákot egyszerre (ezt a többiek tegnap vagy 5x megcsinálták fejenként):

IMG_20141022_152747.jpg

...vagy zsákokat emberrel együtt, vagy felhúzni valakit, átszerelni másik kötélpárra, és ott leereszteni, de közben átmászni egy csomón... Szóval kellemesen inteznív nap volt! Figyeltem rá, hogy sokat igyak, ami jelentősen javított a komfortérzetemen (hétfőn majdnem kiszáradtam).

IMG_20141022_140756.jpg

IMG_20141022_140839.jpg

A tanfolyamban most egy kis szünet következik, a következő óra csak november 3-án lesz, úgyhogy addig jönnek a hagyományos urbex témák! :)

Címkék: lépcsőház mountex ipari alpinista 2 emelet okj ipari alpinista tanfolyam 14 méter

Szólj hozzá!

OKJ IPARI ALPINISTA TANFOLYAM (9. NAP)

2014.okt.21. 13:58

Helyszín: Mountex Safety Boulder Club (Budepest, XIII. ker. Váci út 19.)
Magasság: 2 emelet, 14 méter

Ma volt a második full-gyakorlati napunk, és az első, amit a Mountexben tartottunk. Elképesztően hiper-giga-fárasztó volt - révén ez kb. 7 óra "edzést" jelent! -, de szintén hasznos is. A társmentés gyakorlásán felül vettük a sérült felhúzását és leeresztését is, ami mindkettő viszonylag összetett és gyúrós gyakorlat. Egy ponton Tomi megjelent néhányunk telefonjával, és megörökítette az akciók néhány mozzanatát, úgyhogy végre itt egy kép, amin a kötélen vagyunk láthatók:

IMG_20141020_131912.jpg

Címkék: lépcsőház mountex ipari alpinista 2 emelet okj ipari alpinista tanfolyam 14 méter

Szólj hozzá!

OKJ IPARI ALPINISTA TANFOLYAM (7. NAP)

2014.okt.16. 19:02

Helyszín: Mountex Safety Boulder Club (Budepest, XIII. ker. Váci út 19.)
Magasság: 2 emelet, 14 méter

IMG_20141015_162232.jpg

Meg kell állapítanom, hogy ez a képzés meglehetősen komoly (az eddigiekben tárgyalt szempontokon túl is). Az egész napos gyakorlati és elméleti képzés mellett többször kaptunk már házi feladatot is, és ma délelőtt az alapfokú anyagból modulzáró vizsgát írtunk. Készültem rá, és jól is sikerült, de az biztos, hogy nem lesz 100%-os, mint amikor először írtam ilyet. Valahogy nem voltam formában, az agysejtjeim mintha ólomból lettek volna. Délelőtt szünet nélkül vizsgáztunk, kaja után pedig szünet nélkül gyakorlatoztunk 3,5 órán keresztül.

Arra gondoltam, hogy végre készítek olyan képeket a helyszínről, amin szépen belátható és átélhető az egész. Ebben segítenek az Altomán-kopirájtos függőleges panorámák!

Felülről: (azok a kötelek a korláton be szoktak lógni középen le a földig, és azokon mászkálunk a gerendától a padlóig)

1.jpg

Alulról: (ez a torony is egy segédeszköz, bár mi még nem használtuk)

22.jpg

A mai gyakorlaton kevés volt az új anyag (1 ferdepályás mászás; elég menő, de még rám fér a gyakorlás), és sok az ismétlés. Amennyire fárasztó volt, annyira hasznos is. Megcsináltuk a csomóátmászást, az egyik kötélzetről másikra átszerelést, és fejenként zsinórban 3x a mellmászógépben megsérült ember lementését. Ez az az akrobatikus mutatvány, ami annyira összetett, hogy a múltkor a sikeres végrehajtás ellenére is csak a harmadát tudtam megjegyezni. Igazából az is volt a tervem, hogy szólok, hogy kéne még gyakorolni, de ez így magától megvalósult.

IMG_20141015_161912.jpg

Az ólmos hangulatom a gyakorlatra is kiterjedt; lassú voltam, de úgy voltam vele, hogy ezen nem rágódok, hanem inkább szép nyugodtan végigcsinálom úgy,a hogy tudom. Még mindig hasznosabb lassan végigcsinálni, mint gyorsan feladni! A beülőmmel sem tudtam megbarátkozni: úgy éreztem, minden fordítva van rajta, és akárhogy tekergettem, lehetetlennek tűnt mindent jól beállítani. De ez valószínűleg valami fronthatás lehetett, mert más is mondta, hogy nincs ma a toppon. Viszont végignyomtam becsülettel, és a végén akkorára durrantak a karjaim, hogy magamhoz képest body builder voltam. :)

Ami tény: az alapfok tananyagának végére értünk, és ami innen jön, az 100% meglepetés! :)

Címkék: mountex ipari alpinista 2 emelet okj ipari alpinista tanfolyam 14 méter

Szólj hozzá!

OKJ IPARI ALPINISTA TANFOLYAM (6. NAP) - MONOR

2014.okt.16. 10:18

Helyszín: Monor, külügyi antennakomplexum
Magasság: 66 méter + 30 méter + 6 méter

Az összes fotót megnézheted a brend nyú Altomán Flickr-profilon ide kattintva!

Ahogy alapfokon, úgy az OKJ-s tanfolyamon is eljött az a nap, amikor kilátogattunk Monorra teljes kültéri gyakorlati napot tartani! Ezen a helyen egy nagyon menő, fegyveres kutyával őrzött antennabázis van, tele tornyokkal, kábelekkel, és mindennel, ami szerszámnak ingere. Ide már a Street View se mer befordulni. A tavalyi képsorozatom sem volt rossz, de most még jobban igyekeztem dokumentálni, és megmutatni, hogy néz ki és mit alkottunk ezen a területen - és hogy hogyan jutottam fel végül IDE:

IMG_20141014_152647_stitch.jpg

Először is, ez volt a tornyunk:

2.jpg

Fentről nézve pontosan olyan, mint azok hárman:

IMG_20141014_152750.jpg

Magasságát tekintve 66 méteres, és ennek a külsején gyakoroltuk az ún. elölmászást (és még 1-2 technikát). A környéken 100-150 méteres körzetben 6 db ilyen van. Tomit beleszámolva mi is hatan voltunk, így - alapfokhoz hasonlóan - 3 párt alkottunk, és a háromszög alakú torony külső oldalán kezdtük meg a mászást. Én most is elölmászóként kezdtem, vagyis én indultam felfelé elsőnek, míg a párom - Attila - lentről biztosított. A mászás első alkalommal is nagy élmény volt, de most még jobban élveztem! Néhány lépés, és már el is hagytuk a sima villanyoszlopokat, még néhány lépés, és már a fák ágai fölött voltunk... A szél minden méteren egyre jobban fújt, amit a kiszámíthatatlan lökései miatt én utálok, de kb. fél éve pont tudtam "edzeni" egy toronymászáson, így most már nem paráztam.

IMG_20141014_125123.jpg

15 méteren ki kellett magunkat kötni és biztosítani a társunkat, aki felmászott utánunk. Majd tovább ment 30 méter magasságig, és mi követtük úgy, ahogyan ő minket. Amikor mindenki felért, Tomi épp sztoriban volt, úgyhogy 5-10 percet még jó hangulatban beszélgettünk a semmi fölött, üldögélve a kék ég alatt (amin egyszerre fent volt a Nap és a Hold is). Ezt egyébként úgy kell elképzelni, hogy a kezünkkel egyáltalán nem fogjuk a tornyot - max. mert úgy kényelmesebb -, hanem a kikötési standba vagyunk bekötve a testhevederzetünkkel, és csak a lábunkkal támaszkodunk. Olyan, mintha a torony felé néző láthatatlan székeken üldögélnénk a levegőben. A feeling további növelése érdekében fölöttünk marha alacsonyan szálltak a repülők kb. 5 percenként.

IMG_20141014_125215.jpg

Aztán persze menni kellett lefelé, amihez további új technikákat tanultunk (ott fent élőben). Ha nincs torony (vagy egyéb építmény), akkor az ereszkedésnek amolyan kommandós hangulata van, így toronnyal pedig szuperhősös-sziklán-ereszkedős inkább. Az ember ellöki magát a lábával, ereszkedik, könnyedén visszarugózik valamivel lejjebb, újra ellöki magát, és így tovább. Óriási érzés! :)

IMG_20141014_142233_stitch.jpg

Az első session 3,5 óra volt (ennyi ideig voltunk a tornyon). Kajálás után jött a második feladat, a ferdén kifeszített kötélpályán való csigás leereszkedés. A közeli villanyoszlop aljára kötöttünk ki 2 kötelet 30 méterről kiindulva, ez volt a pálya (az oszlopon egy egész katica-farm üzemelt). Aztán sorban felmásztunk az oszlop belsejében lévő létrán, Tomi segítségével beszereltünk, és zippeltünk le a mélységbe. A kiindulás pillanata nagyon kemény volt, még így másodszor is! 30 méter magasan 2db 1cm vastag kötélre bízni az életünket komoly feladatot ró az agyra (bizonyos szempontból nehezebb, mint a bungee jumping).

IMG_20141014_135034_stitch.jpg

A harmadik feladatot tavaly nem tudtam megörökíteni, most viszont annál inkább! Ez a kötélbe való beleesés gyakorlása volt. Ezt nem az eredeti tornyon csináltuk, hanem az itt láthatón, annak is a belsejében. 2 dinamikus kötelet fent standba kötött Tomi, egyik végüket az ugróra, másik végüket 2 biztosító emberhez csatoltuk. Az ugró felmászott a második keresztvasakra, beállt a sarokba, majd leugrott, és kb. 4 métert zuhant, mire a kötelek megfogták. Szokás szerint elmondható rólam, hogy a szabadesés érzésével kapcsolatban vegyesek az érzelmeim, de azért jó volt!

8.jpg

9.jpg

De a desszert csak ezután jött! Tomi még nap közben mondta, hogy aki akar, felmehet a mászott torony tetejéig, vagyis 30 helyett 66 méterre (belül, a létrán). Én ezt nem hagyhattam ki! Így nézett ki alulról:

IMG_20141014_151550.jpg

És így felülről:

IMG_20141014_152410.jpg

Érzékeltetésképpen egy hagyományos utcai villanyoszlop nagysága:

IMG_20141014_152450_caption.jpg

66 méter nem hangzik olyan soknak, pedig rohadtul az, ha rajta van az ember! :) 10 percen keresztül csak másztam felfelé (és ugyanennyi volt lefelé is). A fotóimon láttan, hogy ez az a szint, ahol a horizont elkezd picit "meggörbülni". A szél itt már konstans tépett, de nem érdekelt, csak sortűz-szerűen lőttem a képeket...

14.jpg

12.jpg

15.jpg

És végül a kötelező 3D körpanoráma (sajnos nem százas, mert picit kapkodtam, de azért jó):

Mit mondhatnék...? Azt, hogy köszönöm!

Címkék: panoráma zuhanás legál mountex ipari alpinista 6 méter 30 méter antennatorony tériszony képek okj ipari alpinista tanfolyam 66 méter

Szólj hozzá!