Face control

ALTOMÁN

Ide gyűjtöm össze a városi magasság- és kalandvágyamhoz fűződő történéseket, hogy el ne felejtsem őket az élet hevében.

Vagy ha úgy jobb, Magyarország és Kelet-Európa egyik első urbex (urban explorer) blogját látod.

@: altoman.acelin kukac gmail pont kom.

Fontos: az itt írtak a fantázia szüleményei, elfojtott sci-fi-írói vénám melléktermékei. A képeket Photoshopoltam, vagy az internetről lopkodtam össze. A videókat idegenek küldték nekem ismeretlen e-mailcímekről. Urbexelni ÉLETVESZÉLYES, eszedbe ne jusson!!

Tartalom

-12 méter (1) 10 cm (1) 10 emelet (4) 11 emelet (1) 12 méter (2) 135 méter (2) 14 méter (7) 15 méter (3) 17 méter (3) 1 emelet (2) 20 emelet (1) 20 méter (1) 22 méter (1) 25 emelet (2) 25 méter (1) 29 méter (1) 2 emelet (12) 30 méter (4) 33 méter (1) 39 méter (2) 3d panoráma (1) 3 emelet (4) 40 méter (1) 4 emelet (2) 4 méter (2) 50 méter (1) 56 méter (2) 57 méter (2) 5 emelet (4) 60 méter (2) 65 méter (2) 66 méter (2) 67 méter (1) 6 emelet (9) 6 méter (2) 7 emelet (2) 80 méter (1) 88 méter (1) 8 emelet (1) 8 méter (1) 91 méter (2) ablak (3) ablakmosó (3) alapfokú ipari alpinista tanfolyam (10) állat (2) állat tetem (2) állványzat (1) altomán szótár (1) animgif (3) antennatorony (8) art squat (1) atomerőmű (4) átrium (1) balaton sound (1) beauty (9) belgium (9) belgium epic altomán urbex tour yo (9) beszámoló (65) bevásárlóközpont (3) biztonsági őr (6) breaking/különkiadás (16) buildering (1) bungee jumping (2) bunker (1) canopy (1) chateau (1) christopher nolan (1) craining (1) craning (3) csarnok (2) cső (1) csöves (1) csövezés (1) csővezeték (1) daru (2) doel (1) efott (1) egyetem (1) elegáns (2) elhagyatott (20) erőmű (2) étterem (1) fa (1) fácán (1) falu (1) felfedezés (1) féllegál (14) fesztivál (2) fűtőmű (1) gyár (12) hajó (1) hajóárboc (1) hajótemető (1) híd (2) horror (1) hotel (3) hulla (1) hűtőtorony (1) illegál (36) im (4) im power plant (4) im szénerőmű (4) installáció (1) ipari alpinista (34) irodaház (5) ismeretek (4) kalandpark (1) kastély (4) kémény (1) kirándulás (3) kisváros (1) kollégium (1) köztér (2) külföld (10) külső anyag (5) kutyák (1) lakóház (4) legál (32) légópince (1) lépcsőház (7) libegő (1) luxus (3) madár (1) márvány (1) mászás (1) mélygarázs (1) metró 3 (1) metró 4 (2) metro peep (3) mólólámpa (1) mountex (23) munka (2) munkások (1) művészet (2) nem saját akció (1) okj ipari alpinista tanfolyam (17) óriáskerék (2) összefoglaló (1) őz (1) őzike (1) pályaudvar (2) panel (2) panelház (2) panoráma (30) pillér (1) pláza (3) random object (3) reklámtorony (1) rendőrség (1) resident evil (1) resident evil vii (1) rom (12) sajtó (9) sífelvonó (1) siló (1) sötét (1) sportcsarnok (2) squat (2) stúdió (1) szellemváros (1) szellem város (1) szén (2) szénerőmű (4) szervízfolyosó (1) sziget (1) szikla (1) sziklamászó (1) színpad (1) temető (1) templom (3) tériszony képek (20) tetőzés (26) torony (3) üdülő (1) ufo (1) ugrás (2) urbex (40) urbex tanácsok (8) város (1) vásárcsarnok (2) videó (23) villa (4) visszaemlékezés (3) víztorony (4) vonat (5) vonattemető (3) zene (3) zombik (1) zuhanás (5) Címkefelhő

Finom urbex

Altomán szótár
AlterBudapest: a magyar urbex másik fele
Urbex túrák mindenkinek - BudapestScenes
Urbex nagykanállal
Urban Explorers Network

Itt is láthattad

presztizs_1.png

ujszo_1.png

hvg.jpg

tv2.png

rcko.png

mmm_logo.png

petőfi.jpg

Niki lakásavató, paneltetőzés

2010.sze.04. 10:26

Helyszín: Budapest, Zichy Mihály utca 1.
Magasság: 10 emelet

Nikinek, akit PRNYE-n ismertem meg, ezen a napon lakásavatója volt, amiben az a jó, hogy egy 10 emeletes panelházba költözött! Vagyis ez magában még nem lenne jó, de korábban megígérte, hogy amikor megyünk majd hozzá, felvisz a tetőre (mert ez egy olyan ház, hogy a tetőre vezető ajtót nyitja a bejárat kulcsa!)! És ez a nap most eljött! Enyhén szólva későn érkeztem (egy kiállításmegnyitó miatt), pontosan 10 perccel azután, hogy mindenki más elment. Ezért ketten ejtettük meg a nagy kalandot. A tető térképe a következő (néhány kvadrillió fotont ki kell ebből vonni, mert éjszaka volt):


Nagyobb térképre váltás

(Zoomolj ki a térképen a bal felső sarokban lévő mínuszjellel, ha kontextusba akarod helyezni a helyszínt!)

A ház egy 4 panelből összeépült sziámiikerkvartett, amiből a miénk a képen a legfelső volt. A kilencedikről indultunk a tizedikre, onnan egy rácson keresztül a "tizenegyedikre", ami már a tető szintjén lévő "miniház" volt (a felső házon látszó sötétebb téglalap - liftgépház, stb.). Ennek a jobboldalán volt az ajtó, amely kivezetett minket a város fölé. Ekkor egy kerítéssel körbezárt úton találtuk magunkat, ami elvileg behatárolta a mozgásterünket a tetőn (a két felső téglalapot összekötő furcsa vonal). Rögtön elindultunk felfedezni a korlátainkat, így eljutottunk a második téglalapig (ami a szomszéd ház tetőkijárata). Ezen volt egy tűzlétra, úgyhogy felmentünk a tetejére, és ahogy az ősi atlantiszi közmondás tartja, a látvány rabul ejtett, mint kisgárt a vad hurka. Vagy zabáltuk, mint kisgár a kabátos húst. De talán ezek a hasonlatok nem a legmegfelelőbbek... De mindegy, a lényeg az, hogy gyakorlatilag mindent lehetett látni:

Még ezen a képen is be lehet mérni a Citadellát, a várat, és asszem még a Parlamentet is. Az első, "közeli" réteg mögött élesen elkülönült a "távoli" réteg, ami a horizonton gyönyörű rajokba összegyűlő apró fénypontok tömegeiből állt, amik pislákoltak, akárcsak mi!

Némi kamillázás után nekiálltam panorámát csinálni, de sajnos néhányszor túl nagyot fordultam, ezért az eddig itt látható 3 darabra szakadt a kép (ami szemcsés is, de nem akartam ott hirtelen ISO-szakértővé képezni magamat). Ezt a látványt tényleg nem lehet leírni, úgyhogy beszéljenek inkább a képek, amiket erre a mondatra kattintva lehet megnézni! De a kaland itt még nem ért véget, sőt! Ezután visszamentünk a kezdőponthoz, ahol észervettük, hogy az út menti kerítést dolgos kezek lehajtogatták, így egy tágas kijárat nyílt a tetőfelületre (eddig a látvány dominált a történetben, innentől az izgalom)! Ahogy kiléptem, rögtön ráléptem egy vízszintesen futó vastag fémdrótra, ami kifutva a tető peremére és annak mentén végig rohadt erősen berezonált, de szerencsére nem szakadt le. Ezek a drótok innentől az egész utunkon óvatosságra késztettek minket, mert az egész tetőt behálózták tök jól bokamagasságban, illetve olyan helyeken, ahol az ember szívesen mászkál, de nem szívesen botlik el (pl. a tető széle).

Ráadásul mivel a szemünk mindig a lentről jövő fényességhez akart hozzászokni, erőlködni kellett, hogy lássunk a lábunk elé. A tetőt ezen kívül furcsán dizájnolt szellőzőkimenetek és a szokásos alacsonyan kiálló kerek vas izék alkották (amikről nagyon szeretnék rájönni, hogy mik), no meg a 4 "miniház". Elindultunk tehát körbe CCW irányban. Míg a területünk eddig csak a 2 északi házra terjedt ki, immár az egész tömböt be tudtuk járni! Felhívom a figyelmet a térképen a 4 ház legközepén lévő lyukra, ami 10 emelet mély (magyarul leér a földig), és arra való, hogy az illegál altománok beleessenek a sötétben. Voltak még ezen kívül fejmagasságban kifeszített vezetékek - utólag belegondolva elég vakmerően vállaltam be a közelükben való mászkálást, de szerencsére nem ütött meg az áram. A teljes kör megtétele után még a teljesség kedvéért felmásztunk a saját házunk gépházára is, aztán mentünk le.

Ez eddigi életem egyik legjobb altomán kalandja volt. Ha valamiért, akkor ezért költöznék panelházba (bár méginkább csak lemásolnám a kulcsot). Maximális köszönet és riszpekt Nikinek, aki mindezt magassarkúban csinálta végig! Csak egy bajom van: ahhoz, hogy az ember ilyet átéljen, mindig kell az a macera, hogy felmegyünk, figyelünk, lemegyünk, stb.. Miért nem lehet konstans élvezni ezt az érzést? Miért nem lehet házak tetején élni?

EXHIBIT B (ereklye a bénábbik fajtából)

Címkék: panel beszámoló panoráma tetőzés panelház lakóház legál illegál 10 emelet tériszony képek

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://altoman.blog.hu/api/trackback/id/tr992270514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyaszto 2010.10.20. 09:22:26

ha mindig fenn lennél, elunnád. és le akarnál "szökni"... de mivel mi lenn élünk, fenn jobb!
süti beállítások módosítása