Face control

ALTOMÁN

Ide gyűjtöm össze a városi magasság- és kalandvágyamhoz fűződő történéseket, hogy el ne felejtsem őket az élet hevében.

Vagy ha úgy jobb, Magyarország és Kelet-Európa egyik első urbex (urban explorer) blogját látod.

@: altoman.acelin kukac gmail pont kom.

Fontos: az itt írtak a fantázia szüleményei, elfojtott sci-fi-írói vénám melléktermékei. A képeket Photoshopoltam, vagy az internetről lopkodtam össze. A videókat idegenek küldték nekem ismeretlen e-mailcímekről. Urbexelni ÉLETVESZÉLYES, eszedbe ne jusson!!

Tartalom

-12 méter (1) 10 cm (1) 10 emelet (4) 11 emelet (1) 12 méter (2) 135 méter (2) 14 méter (7) 15 méter (3) 17 méter (3) 1 emelet (2) 20 emelet (1) 20 méter (1) 22 méter (1) 25 emelet (2) 25 méter (1) 29 méter (1) 2 emelet (12) 30 méter (4) 33 méter (1) 39 méter (2) 3d panoráma (1) 3 emelet (4) 40 méter (1) 4 emelet (2) 4 méter (2) 50 méter (1) 56 méter (2) 57 méter (2) 5 emelet (4) 60 méter (2) 65 méter (2) 66 méter (2) 67 méter (1) 6 emelet (9) 6 méter (2) 7 emelet (2) 80 méter (1) 88 méter (1) 8 emelet (1) 8 méter (1) 91 méter (2) ablak (3) ablakmosó (3) alapfokú ipari alpinista tanfolyam (10) állat (2) állat tetem (2) állványzat (1) altomán szótár (1) animgif (3) antennatorony (8) art squat (1) atomerőmű (4) átrium (1) balaton sound (1) beauty (9) belgium (9) belgium epic altomán urbex tour yo (9) beszámoló (65) bevásárlóközpont (3) biztonsági őr (6) breaking/különkiadás (16) buildering (1) bungee jumping (2) bunker (1) canopy (1) chateau (1) christopher nolan (1) craining (1) craning (3) csarnok (2) cső (1) csöves (1) csövezés (1) csővezeték (1) daru (2) doel (1) efott (1) egyetem (1) elegáns (2) elhagyatott (20) erőmű (2) étterem (1) fa (1) fácán (1) falu (1) felfedezés (1) féllegál (14) fesztivál (2) fűtőmű (1) gyár (12) hajó (1) hajóárboc (1) hajótemető (1) híd (2) horror (1) hotel (3) hulla (1) hűtőtorony (1) illegál (36) im (4) im power plant (4) im szénerőmű (4) installáció (1) ipari alpinista (34) irodaház (5) ismeretek (4) kalandpark (1) kastély (4) kémény (1) kirándulás (3) kisváros (1) kollégium (1) köztér (2) külföld (10) külső anyag (5) kutyák (1) lakóház (4) legál (32) légópince (1) lépcsőház (7) libegő (1) luxus (3) madár (1) márvány (1) mászás (1) mélygarázs (1) metró 3 (1) metró 4 (2) metro peep (3) mólólámpa (1) mountex (23) munka (2) munkások (1) művészet (2) nem saját akció (1) okj ipari alpinista tanfolyam (17) óriáskerék (2) összefoglaló (1) őz (1) őzike (1) pályaudvar (2) panel (2) panelház (2) panoráma (30) pillér (1) pláza (3) random object (3) reklámtorony (1) rendőrség (1) resident evil (1) resident evil vii (1) rom (12) sajtó (9) sífelvonó (1) siló (1) sötét (1) sportcsarnok (2) squat (2) stúdió (1) szellemváros (1) szellem város (1) szén (2) szénerőmű (4) szervízfolyosó (1) sziget (1) szikla (1) sziklamászó (1) színpad (1) temető (1) templom (3) tériszony képek (20) tetőzés (26) torony (3) üdülő (1) ufo (1) ugrás (2) urbex (40) urbex tanácsok (8) város (1) vásárcsarnok (2) videó (23) villa (4) visszaemlékezés (3) víztorony (4) vonat (5) vonattemető (3) zene (3) zombik (1) zuhanás (5) Címkefelhő

Finom urbex

Altomán szótár
AlterBudapest: a magyar urbex másik fele
Urbex túrák mindenkinek - BudapestScenes
Urbex nagykanállal
Urban Explorers Network

Itt is láthattad

presztizs_1.png

ujszo_1.png

hvg.jpg

tv2.png

rcko.png

mmm_logo.png

petőfi.jpg

Urbex: Nagyvásártelep

2011.jún.30. 14:45

Temérdek képet erre a mondatra kattintva lehet nézegetni.

Ott vagyok!

A Nagyvásártelep viszonylag közhelynek számít a felfedezők és egyéb ilyesmire hajlamos emberek köreiben, de nekem eddig kimaradt. Pár napja viszont megkeresett egy pittsburghi ösztöndíjas arc a KIBU-tól (Kitchen Budapest, respect), hogy projektoros fényfestésből álló művészeti projektjeihez keres elhagyatott helyeket, és nézzünk szét a városban. Ezért közvetlenül az előző, víztornyos látogatás után 6 órára mentem az irodájukba. Ott azzal kezdte, hogy sajnos nem tudott aksit szerezni a projektorához, úgyhogy ma még nem fogunk fényfesteni, de azért csak gyerünk. A korábban e-mailben kinézett helyszínig elég sokat kellett menni, de ezt az időt kihasználtuk arra, hogy az amerikai-magyar távolságot sok beszélgetéssel minimalizáljuk.


Nagyobb térképre váltás

A bejutás gyakorlatilag zérórizikós, csak annyit kell tenni, hogy dél felől közelítünk, ahol van egy nagy lyuk a kerítésen, és besétálunk a területre. Az északi oldalon elvileg van egy biztonsági őr, bár valószínűnek tartom, hogy inkább az ott működő cement- vagy betontelep áll érdeklődésének középpontjában. Így érkeztünk meg mi is az épület déli oldalához. Először, mivel sötét helyet kerestünk, a pincébe akartunk lemenni, de azért egy pillanatra benéztem az egyik ajtón át a csarnok épületébe is. Ez a fél másodperc elég volt, hogy kiakassza az agyamat a látvány jó értelemben. Ugyanis az ajtó mögött egy 10350 négyzetméteres, 5 emelet magas helyiség tárult elém. Ez olyan NAGY, hogy az előbb említett (és leblogolt) víztoronyból odabent 11-et lehetne egymás mellé fektetni.

Na de először lementünk egy apró, teherautó méretű mellékúton a pincébe. Lent az épület két hosszanti oldalán indult el egy-egy folyosó, közöttük pedig óriási szobák helyezkedtek el sorban. A jobboldali folyosón indultunk el a telefonom zseblámpájának a fényében. Ez is olyan hosszú volt, hogy a látványa nagyon ütött. Aztán a második szobán keresztül átmentünk a bal oldalra, és egy kicsivel beljebb egy lépcsőn felmentünk a csarnokba. Így annak majdnem a közepén bukkantunk fel, ahol szétnézve ezt láttuk:

A csarnok graffitys barátaink munkájának hála kifejezetten színes benyomást kelt, pedig jó nagy felületen kellett felvenni a harcot a szürkeséggel (és vannak egész kísérleti jellegű munkák is)! Egyébként gyakorlatilag nincsen a helynek olyan falfelülete, amin ne lenne legalább egy tag - bár azok már kevésbé esztétikusak. Hogy itt micsoda párékat lehetne szervezni, abba inkább ne is gondoljunk bele!

A csarnok szélein fel lehet menni egy szinttel, és közvetlenül az ablakok alatt is teljesen körbe lehet sétálni. Itt van azért némi rizikó az ilyen állapotok miatt:

Nem lehet kellemes, amikor egy 4 méteres acél ablakkeret beleáll valakinek a gerincébe, mert rosszkor járt rossz helyen, de ilyen az élet. A csarnok végén egy hídon lehet átmenni a másik épületbe, ami irodaház volt régebben. Ahhoz képest, hogy 1932-ben épült, a stílusát tekintve ma is megállná a helyét. A földszintet kivéve a belső falak már teljesen szublimáltak (ha voltak egyáltalán). Itt az első attrakció az volt, hogy az egyik szinten találtunk egy nagy adag levágott hajat gumikesztyűvel, mintha valakit szertartásosan megkopasztottak volna. De aztán valamivel arrébb, egy másik hajkupac tetején egy szépségszalon cimkéjére leltünk, ami még nem zárja ki a szertartásos kopasztást, de mi már tudjuk, ki követte el. :) A következő nagyon király entitás a megboldogult páternoszter volt, aztán pedig a mellette lévő akna.

De ezen kívül találtunk még egy kabátot, néhány cipőt, egy néhány éves Metro(pol) magazint, számítógép-aklatrészeket, szeletelt kenyeret paprikával, képeslapokat Párizsból, sok üres kannát és természetesen egy 1991-es német szexújságot (pornónak még erős lenne nevezni). Jó ha tőlem tudjátok, hogy a német szexújságok mindenhol ott vannak, ahol már járt ember a Földön. Sajnos az utolsó emelet előtt a lépcső és a lift is megszűnt létezni, és az elődeink által meggájverezett létra sincs már használható állapotban. Ezért lefelé vettük az irányt, és keringtünk még egy ideig az épületben. Bőven hagytunk még felfedeznivalót, de az ilyen nagy objektumok úgysem férnek bele soha 1 alkalomba, úgyhogy a visszatérés terveivel a szívünkben takarítottuk el felegyenesedett testünket a területről.

Címkék: beszámoló elhagyatott panoráma biztonsági őr rom vásárcsarnok illegál urbex

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://altoman.blog.hu/api/trackback/id/tr913027396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenz0r 2011.07.05. 13:00:06

Rohadt tag-ek mindenütt ott vannak. Mennyivel jobban nézne ki az egész azok nélkül. Amúgy oda az akna szemben lévő falára kíváncsi lennék, hogy fújták fel. A német szex újságos alap igazság tetszett. :)

markov 2011.07.05. 17:16:00

Az ilyen helyek alap, hogy mindig össze vannak firkálva.

Lehet, hogy ráálltak a kiálló vasakra, vagy valami meghosszabbított spray-vel fújták fel. Vagy valakinek nagyon hosszú keze van :)

Urban Explorer 2011.07.06. 08:21:43

Nagy kedvencem ez a hely. Én itt kezdtem az UE-t személy szerint. A páternoszter a sláger, nagyon szeretem. Elképesztőnek tartom, hogy egy ablaktalan, sőt közfalaktól mentes épületben ilyen szépen megvan még az épületgépészet. No jó, persze, nincs egyben a páter sem, de legalább felismerhető. Sőt, ahogy a képen látszik, még egyes fülkékben a gyári tábla is ott figyel! A pince teljes felfedezése és az irodaépület hátsó traktusa még várat magára, de majd egyszer... :)

Csak féltem a helyet, mert útban van a Duna-Citynek, valami übermegagiga ingatlanberuházásnak...

Varjú bá 2011.07.30. 17:40:41

Mma próbálkoztam északról bemenni, a bizti őr azt mondta, hogy kérjek hétfőn papírt a szomszédos irodában, és akkor beenged fotózni. Volt két szép kutyája is, bár valószínűleg azokat nem hagyja a csarnok felé kószálni. Amúgy lebontani jó ideig nem fogják, mivel ipari műemléknek van nyilvánítva. Csakúgy, mint a Gubacsi úton található régi gázgyár tornya.

Tesomir 2011.09.26. 22:34:02

Én is itt kezdtem azt hiszem :D És én jelenleg is itt tartok :D Kutyákkal nem találkoztam bent, viszont 2 beszívott csöves a testvérévé fogadott. A pincében leszakadt egy helyen a plafon, szóval ott óvatosan mászkáljatok, nehogy pont rátok essen. Nagyon király hely szerintem :D
süti beállítások módosítása